Ziua de mîine e una în care tu reinventezi lumea

Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova invită tinerii să cunoască oportunități de carieră

 

Timpul nu stă pe loc. Odată cu trecerea lui, la domeniile pe care le cunoaștem se mai adaugă  cîte unul nou, acesta reușind să ne facă viața mai bună și, desigur, să navigăm mai ușor spre cunoaștere.  Domeniul aflat acum în plină ascensiune  este electronica.  Acesta pune în serviciul societății, dar mai ales al economiei capacitățile de gîndire ale unor generații care trec peste niște limite anterior greu de depășit.

Industria Electronicii se dezvoltă activ în ultimii ani atât pe plan global, cât și în Republica Moldova, datorită proiectelor din acest sector, care creează locuri de muncă cu salarii atractive și profesioniști de perspectivă. Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) desfășoară o campanie de informare – „Electronica – viitorul Tău”, pentru a comunica tinerilor oportunitățile și avantajele industriei Electronicii, dar și pentru a-i motiva să facă studii într-un domeniu care creează viitorul în toate sferele vieții.

Industria electronică  a Republicii Moldova are deja un pașaport al ei prin care își poate arăta clar  identitatee. La această oră ea  întrunește peste 170 de companii cu aproximativ 16 000 de angajați, fiind un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine directe. Hardware și software, componente și dispozitive electronice, contoare inteligente, PLC, circuite imprimate, micro și nano-conductori, montarea SMD și THT, EMS și ECM, proiectarea și producerea dispozitivelor electronice, nano- și micro-senzorilor cu fir, fac parte din spectrul larg de produse a companiilor din Republica Moldova. Specialiștii moldoveni au o pregătire înaltă, demnă de a concura cu alți lideri din domeniu, iar electronica produsă este exportată în zeci de țări ale lumii de pe toate continentele.

Prezența activă a industriei electronice în evantaiul componentelor esențiale ale economiei națilonale  are ca și condiții de bază asiugurarea cu o bază tehnică  și inginerească  de mare capacitate. Și aici este vorba de   Universitatea Tehnică din Moldova și patru instituții de învățământ secundar profesional, care leagă programul de studii de ceea ce le poate oferi și întreprinderile din domeniu prntru  garantareas unor standarde dintre cele mai înalte.

Scopul ACEM este să facă profesia de inginer electronist una solicitată, oferind tinerilor specialiști posibilități de a se dezvolta în domeniile electronicii și microelectronicii. Companiile membre ale Asociației și-au deschis ușile pentru tinerii specialiști din Republica Moldova, asigurându-i cu stagii și locuri de muncă cu nivel înalt de calificare.

”Astăzi asociația noastră propune tinerilor să facă primul pas către profesia lor de viitor în domeniul electronicii”, menționează Președintele ACEM, directorul ITS Informbusiness Vitalie EȘANU. ”Majoritatea dintre noi și-au dedicat întreaga viață electronicii și astăzi suntem gata să-i susținem pe toți cei care împărtășesc interesele și pasiunile noastre. În prezent industria electronică din Moldova ajunge la o nouă etapă de dezvoltare, oferind țării noastre posibilitatea de integrare în progresul tehnologic mondial. De aceea fiecare persoană care dorește să se dezvolte și să-și construiască o carieră în domeniul electronicii poate învăța această profesie și lucra acasă”. 

Sistemul educațional din Republica Moldova cuprinde cele mai moderne și solicitate specialități:

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) utm.md. Singura instituție de studii superioare tehnice acreditată în Republica Moldova. Învățământul tehnic de la UTM este unul din cele mai puternice din Moldova – inginerii moldoveni sunt recunoscuți pentru expertiza lor și ocupă poziții de conducere în domeniile economiei țării și a întregii lumi.

Școala profesională nr. 6 din Chișinău sp6.md. Pregătește specialiști care știu și pot să lucreze în domeniul transporturilor, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Programele de studii: dispozitive radioelectronice, electronică și microelectronică, automatizarea proceselor tehnologice.

Centrul de Excelență în Energetică și Electronică ceee.md. Instituție de învățământ profesional tehnic post-secundar care asigură pregătirea personalului specializat. Cu o durată de 4 ani, programul de formare profesională în electronică este organizat în baza studiilor medii.

Colegiul Politehnic din Bălți cpbmd.info. Colegiul oferă studii și dezvoltarea abilităților profesionale în următoarele domenii de învățământ: electrotehnică, electronică și automatică, construcția de mașini și prelucrarea metalului, tehnologii informaționale și ale comunicării.

Școala profesională nr. 5 din Bălți sp5.md. Pregătește muncitori calificați conform următoarelor programe de studii: operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, reparația și deservirea echipamentului electric – specialist în echipamente, specialist în echipamente frigorifice comerciale, electrician auto etc. Programe de învățământ dual VET: montor al echipamentelor electrice și electronice, operator mașini unelte automate și semiautomate, operator la depozite mecanizate și automatizate.

În cadrul campaniei ACEM va informa despre activitatea asociației, va relata istorii de succes ale membrilor Asociației, va evidenția varietatea de produse create de aceștia, va aduce curiozități din domeniul industriei Electronicii internaționale, dar și locale. Toate aceste le veți găsi pe contul de Facebook, YouTube, LinkedIn, dar și pe pagina web a Asociației www.acem.md 

 

 ACEM. FIȘĂ DE REFERINȚĂ

Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice,prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale.

ACEM cuprinde 20 companii și instituții de învățământ care activează în sfera electronicii în Republica Moldova: Informbusiness SRL, ICS Steinel Electronic SRL, Eliri SA, Simpals Factory SRL, Blacksea-EMS SRL, ADD Grup SRL, Î.M Arobs Software SRL, Elektromanufacturing, LED Market, Magnetec Components SRL, Steinel Electronic SRL, Whetec SRL, ACE Cabling, Mechatronics Innovation Center, Sincos-Plus, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul Politehnic din Bălți, Școala Profesională nr.6 din Chișinău, Instituția Publică Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, Școala Profesională nr. 5 din Bălți.

 

Campanie organizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

SĂPTĂMÎNA