Nu, timpul nu este de partea Rusiei: Borrell descrie economia rusă în scădere din cauza războiului și a sancțiunilor UE

Sancțiunile Uniunii Europene au slăbit deja în mod semnificativ economia rusă, iar viitorul țării devine din ce în ce mai sumbru pe zi ce trece, pe măsură ce Rusia continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, afirmă Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, în ultimul său blog, intitulat “Nu, timpul nu este de partea Rusiei”.

În articolul său, Borrell contrazice afirmațiile obișnuite ale Rusiei potrivit cărora economia rusă nu ar avea cu adevărat de suferit de pe urma sancțiunilor occidentale și că timpul ar fi de partea Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Borrell spune că reorientarea economiei rusești către producția militară a afectat deja negativ viețile multor cetățeni ruși de rând. El citează ca exemplu numeroasele defecte ale sistemelor de încălzire colectivă din mai multe orașe rusești iarna trecută. “Dacă războiul continuă, situația se va înrăutăți”, afirmă Înaltul Reprezentant al UE.

Borrell oferă, de asemenea, exemple despre modul în care sancțiunile UE lovesc deja buzunarul Rusiei. El spune că veniturile pe care economia rusă le obține din exporturile de combustibili fosili s-au înjumătățit din primăvara anului 2022, datorită embargoului european asupra cărbunelui și petrolului și a plafonării prețului decisă de G7 pentru exporturile de petrol. În 2022, economia rusă a înregistrat, de asemenea, o creștere bruscă a inflației, iar din primăvara anului 2022, rubla a scăzut, de asemenea, în mod constant.

Potrivit lui Borrell, Rusia s-a confruntat deja cu o fugă semnificativă de capital, iar slăbiciunea sa industrială devine și mai pronunțată: “Producția de automobile din Rusia a scăzut la jumătate din ceea ce era înainte de război. Industria spațială, care a fost cândva mândria țării, este în mare dificultate. Transportul aerian a devenit destul de periculos din cauza lipsei de întreținere, a actualizărilor de software și a pieselor de schimb.”

Rusia, în ciuda faptului că este de trei ori mai populată decât Ucraina, este în realitate deja slăbită considerabil de sancțiunile UE, conchide Borrell.

“În timp, efectul lor se va resimți din ce în ce mai mult, pe măsură ce capitalul uman se erodează, volumul și calitatea investițiilor se deteriorează, iar Rusia este lipsită de tehnologiile avansate necesare pentru a-și susține viitorul”, spune Înaltul Reprezentant al UE.