La Vest de Est. Treizeci de ani de Uniune Europeană

Pe 7 februarie, Uniunea Europeană și-a sărbătorit oficial cea de-a 30-a aniversare!
În această zi, în anul 1992, în orașul olandez Maastricht, 12 țări au semnat Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatul de la Maastricht a marcat crearea oficială a Uniunii Europene și a pus bazele UE, așa cum o cunoaștem astăzi, prin instituirea cetățeniei europene, a politicii externe și de securitate comune și a cooperării în domeniul justiției și al afacerilor interne. Tratatul a deschis, de asemenea, calea pentru crearea monedei euro, care își sărbătorește anul acesta cea de-a 20-a aniversare. În prezent, peste 440 de milioane de cetățeni din 27 de țări ale UE se bucură de avantajele cooperării europene.
Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră își reia activitățile
Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a anunțat continuarea activităților sale în cadrul noului proiect „Consolidarea capacității OSC pentru cooperarea regională în regiunea Mării Negre”. Proiectul va fi finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat de Platforma ONG din România – FOND pînă la sfîrșitul anului 2022.
Obiectivul principal este de a crește stabilitatea și prosperitatea în regiunea Mării Negre prin consolidarea cooperării regionale între organizațiile societății civile și de a oferi sprijin pentru parteneriate comune între OSC din regiune.
De mai bine de 13 ani, Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a reunit peste 1.400 de participanți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, România și din alte țări.
Aplicați pentru granturi – dezvoltarea antreprenoriatului tinerilor în Parteneriatul Estic
Programul EU4Youth, finanțat de Uniunea Europeană, este acum deschis pentru propuneri de granturi pentru acțiuni care vizează competențele digitale ale tinerilor, dezvoltarea competențelor pentru tranziția ecologică și îmbunătățirea abilităților antreprenoriale și de gestionare a carierei tinerilor.
Apelul, de fapt, urmărește trei scopuri: îmbunătățirea competențelor digitale ale tinerilor dezavantajați, promovarea antreprenoriatului și sprijinirea rețelelor și a parteneriatelor aferente. Grantul poate varia între 250.000 și 300.000 de euro.
Dezvoltarea antreprenoriatului social al tinerilor și a abilităților de gestionare a carierei, cu accent pe economiile verzi și digitale și sprijin pentru crearea de rețele și parteneriate aferente. Grantul poate varia între 800.000 și 1.000.000 de euro.
Un an de voluntariat într-un liceu din Germania
Gimnaziul Salvatorkolleg, situat în orașul spa Bad Wurzach, în sudul Germaniei, invită voluntari din toate țările partenere din Est, cu cunoștințe elementare de limba germană, să participe la activitatea de zi cu zi a școlii, valabilă pentru 46 de săptămîni, între 15 septembrie 2022 și 31 iulie 2023. Voluntarii lucrează în principal în activități nonformale, organizează și petrec ateliere de artă, muzică, limbi străine și cultură. Ei sînt implicați în educația fizică și în activitățile reprezentanților studenților. Voluntarii vor fi găzduiți într-un apartament pentru doi și vor primi bani de buzunar pentru mîncare și transport local. Termenul limită de depunere a cererilor este 28 februarie.
|