Orange Moldova a inaugurat primul spațiu de îngrijire a copiilor angajaților, cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii

 

Orange a creat, în premieră pentru Moldova, primul spațiu de îngrijire a copiilor angajaților și angajatelor, în cadrul unui proiect pilot realizat sub egida Organizației Internaționale a Muncii. Prin deschiderea Orange Kids, Orange Moldova își reconfirmă statutul de operator social-responsabil #1 față de angajații săi și angajamentul de a rămâne o companie prietenoasă familiilor.

Spațiul Orange Kids vine în întâmpinarea nevoilor angajaților, fiind un loc sigur, prietenos și adaptat îngrijirii copiilor, în timp ce părinții lor participă la ședințe sau proiecte pentru care prezența fizică este preferabilă. În acest mod, angajații cu copii vor avea posibilitatea de a se concentra pe activitățile profesionale, având încrederea că cei mici sunt în siguranță și îngrijiți corespunzător.

 

La evenimentul de deschidere a spațiului, Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova a spus următoarele: „Mă bucur că odată cu mutarea noastră în noul sediul Orange, putem susține și mai mult angajații și angajatele cu copii mici să lucreze de la oficiu atunci când au nevoie. De asemenea, sunt mândră că suntem prima companie din Moldova care a avut curajul să-și asume implementarea acestui proiect și sper să fim un exemplu de bune-practici și pentru alte afaceri locale.”

Orange Kids include o zonă pentru activități și joacă, dar și pătucuri pentru odihnă. Spațiul va găzdui gratuit copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 8 ani, care vor fi supravegheați de bone calificate.

Proiectul pilot Orange Kids a fost realizat cu susținerea la toate etapele a Organizației Internaționale a Muncii, astfel încât să fie respectate întocmai cerințele Legii nr.367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, care permite angajatorilor să amenajeze astfel de spații pentru copiii angajaților.

 

Claire HARASTY, Directoare DWT/CO-Budapesta, Organizația Internațională a Muncii: „În Moldova, numai 15% dintre copiii de până la 3 ani merg la grădiniță sau creșă, iar peste 50% dintre femeile cu vârsta de muncă, deși sunt foarte calificate, renunță la carieră, pentru că nu au o soluție pentru îngrijirea copiilor. Datorită Orange, circa 600 de copii ai angajaților se vor bucura de un spațiu creat special pentru ei, iar părinții acestora vor putea îmbina cu succes creșterea copiilor cu creșterea carierei”.

Invitat la evenimentul de lansare a spațiului Orange Kids, Alexei BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a menționat: „Mereu am avut acest vis să ajutăm părinții din Republica Moldova să combine viața profesională cu cea de familie. Pentru că au lipsit investițiile în acest domeniu, noi avem în prezent peste 150 de mii de femei în afara muncii și cred că asemenea inițiative vor fi exemple și pentru alte companii”.

Iar Ministrul Educației și Cercetării, Dan PERCIUN: „Orange a spart gheața și e bine să-i celebrăm pe cei care fac primul pas. Sperăm că vor fi un exemplu pentru multe alte companii din Moldova. Ambiția noastră este de a crește rata de participare a femeilor pe piața muncii, iar acesta e un bun început”.

 

Katarina FRIED, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, țară care susține acest program: „Investițiile pe care le facem în educația timpurie sunt investiții într-un viitor mai bun. Sunt sigură că aceste inițiative vor fi utile tuturor, și mai ales mamelor, care vor putea să participe pe piața forței de muncă. Aceasta înseamnă nu doar contribuție la venitul familiei, ci și la egalitate de gen și la dezvoltarea țării. Ne bucură mult inițiativa Orange Moldova și considerăm că va fi apreciată mult de cei care muncesc aici și de copiii acestora”.

Prezent la eveniment, Leonid CERESCU, Președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, unul dintre partenerii de implementare, a menționat: „Crearea acestui spațiu nu a fost un proces ușor. Mulți antreprenori au vrut să participe, dar au renunțat pe parcurs. Orange a fost printre puținii curajoși care au lansat această inițiativă”.

Pe lângă beneficiile lunare în formă de suport financiar pentru angajații cu copii, zile suplimentare de concediu, asigurare medicală privată pentru membrii familiei, Orange Moldova oferă tuturor angajaților posibilitatea de a lucra de la distanță și de a urma un program de lucru flexibil, ceea ce le permite părinților să îmbine aspirațiile profesionale cu cele de familie.

Gheorghe și Ana LUCHIAN, ambii angajați la Orange, susțin că acest spațiu le va permite să fie prezenți la birou, dar și aproape de fiica lor, în același timp. „Pentru fiica noastră Eva, acest proiect înseamnă un spațiu modern, adaptat necesităților și normelor de siguranță pentru copii. În plus, Orange Kids ne scutește de cheltuieli adiționale pentru bonă sau grădiniță privată, așa cum la cea de stat nu suntem acceptați la vârsta de 2 ani.”

Pentru Cătălina BURCOVSCHI, angajată Orange, lansarea Orange Kids este, la fel, un ajutor important, „deoarece fiica noastră de 2 ani și 9 luni are nevoie de comunicare, iar acest proiect o va ajuta să construiască relații cu alți copii, să dezvolte abilități de comunicare și să se încadreze mai ușor la grădiniță. Un avantaj enorm este și faptul că voi putea lucra liniștită de la oficiu, dar aproape de ea, știind că se află în grija persoanelor responsabile.”

Proiectul pilot Orange Kids a fost implementat de Orange Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), cu susținerea financiară a Suediei.

Despre Orange Moldova:

Orange Moldova este parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații din lume, cu peste 298 milioane de clienți în 26 de țări.

Orange este cel mai mare operator din Moldova care oferă servicii voce și date mobile, Internet prin fibră și servicii TV, toate sub același brand. În prezent, peste 2,6 milioane de clienți sunt conectați la rețeaua și serviciile companiei, în care activează o echipă de peste 1450 de angajați. Orange Moldova deține cea mai performantă rețea 4G, dar și 2 premiere mondiale: HD Voice și HD Voice International. Serviciile sale pot fi accesate pe teritoriul întregii țări prin intermediul rețelei de peste 3600 puncte de vânzări.

Recunoscut drept un lider în inovații, Orange deține unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară – Orange Systems, care este al doilea angajator pe piața de tehnologii informaționale din Moldova. În mai 2023, compania a inaugurat Orange Digital Center, un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale și antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile companiei sunt disponibile pe www.orange.md